Så får du snabbare WiFi

Titta på vår smarta film, kolla in våra fem snabba tips eller fördjupa dig i de mer tekniska bitarna. Snabbare WiFi till alla!

En smart film om hur du får snabbare WiFi

  • Fem snabba för att få ett snabbare WiFi

 • Ställ routern på en bra plats
  Det allra viktigaste är att routern och din mobil/surfplatta/dator har fri sikt till varandra. Placera gärna routern högt upp.
 • Rikta routern rätt
  Testa att rikta om routern så att lamporna riktas mot det område där du vill ha bättre WiFi. Vinkla eventuella antenner för bättre effekt.
 • Håll routern borta från kylen
  Routern bör inte stå nära stora metallföremål så som kyl, frys, disk- och tvättmaskin. Tjocka väggar, våningsplan och akvarium slukar också hastighet.
 • Hjälp täckningen hela vägen fram
  För rum med dålig täckning kan du komplettera med en WiFi-repeater, som fångar upp och förlänger täckningen. Ring vår kundservice på telefon 0770-777 000 för att skaffa Wifi-bryggan.
 • Hastigheten ska räcka till alla som surfar
  Tänk på att ni delar på hastigheten – ju fler som surfar samtidigt, desto mindre WiFi. Har du dessutom många grannar i närheten kan det vara klokt att byta WiFi-kanal.

Fem snabba för att få ett snabbare WiFi

Ställ routern på en bra plats
Det allra viktigaste är att routern och din mobil/surfplatta/dator har fri sikt till varandra. Placera gärna routern högt upp.
Rikta routern rätt
Testa att rikta om routern så att lamporna riktas mot det område där du vill ha bättre WiFi. Vinkla eventuella antenner för bättre effekt.
Håll routern borta från kylen
Se till att routern inte står nära stora metallföremål så som kyl, frys, disk- och tvättmaskin. Tjocka väggar, våningsplan och akvarium slukar också hastighet.
Hjälp täckningen hela vägen fram
För rum med dålig täckning kan du komplettera med en WiFi-repeater, som fångar upp och förlänger täckningen. Du hittar en repeater på närmaste elektronikbutik (t ex Clas Ohlson, Mediamarkt, Elgiganten och Siba).
Hastigheten ska räcka till alla som surfar
Tänk på att ni delar på hastigheten – ju fler som surfar samtidigt, desto mindre WiFi. Har du dessutom många grannar i närheten kan det vara klokt att byta WiFi-kanal.

Hjälpte inte ovan?

Vi svarar gärna på dina frågor via telefon! Ring oss på 0770-777 000 alla dagar kl. 8.00–22.00 så hjälper vi dig.
  • Uppgradera till WiFi i toppklass

   Vår nya router Technicolor 799 Xtream ingår när du som ny kund tecknar fiberabonnemang från 100 Mbit/s. Är du redan kund hos oss kan du uppgradera till vår premiumrouter. Ring oss på 0770-777 000 så hjälper vi dig.

  • Undvik döda zoner

   Med en Technicolor TG234 kommer du åt döda zoner i ditt hem. Då den är trådlös kan du placera den strategiskt och möblera snyggt. Beställ Technicolor TG234 för endast 499 kr genom att kontakta kundservice.

Bli ännu bättre på WiFi i ditt hem

Vilken hastighet gäller för din router och dator?

För riktigt bra WiFi krävs det att både router och mobil/surfplatta/dator stödjer standarden 802.11ac (se tabell nedan). Sedan 2013 är det standard på de flesta mobiler, surfplattor och datorer. Har du en dator som är äldre än så kan det begränsa din surfhastighet.

Router Standard Antal antenner
Technicolor 799 Xtream
802.11b/g/n/ac 
4x4 – 5 Ghz-bandet
2x2 – 2,4 Ghz-bandet
Technicolor 789 Vac 802.11b/g/n/ac 3x3 – 5 Ghz-bandet
2x2 – 2,4 Ghz-bandet
Technicolor 784n v3 802.11b/g/n 2x2 – 2,4 Ghz-bandet
Zyxel 2812 802.11b/g/n 2x2 – 2,4 Ghz-bandet
Zyxel 2602 802.11b/g 2x2 – 2,4 Ghz-bandet
Zyxel 2601 802.11b/g/n-lite 1x1 – 2,4 Ghz-bandet
Äldre modeller 802.11b/g 1x1 – 2,4 Ghz-bandet

Du kan själv kontrollera vilken standard du (ditt nätverkskort) har så här:

PC

Högerklicka på: Den här datorn > Enhetshanteraren > Nätverkskort > högerklicka på det som används, välj Egenskaper och sedan Avancerat.

Alternativt:

Högerklicka på: Datorikonen nere vid klockan och välj "Nätverk & delningscenter". Klicka därefter på "Local Area Connection" och se fältet "Speed".

Mac

1. Tryck på Apple-ikonen längst upp till vänster
2. Tryck på "Om denna mac" 
3. Tryck på "Hårdvaruinformation" 
4. Bläddra i listan och leta reda på Nätverkskort och hårdvaruinfo.
Ett tips är att gå in på www.apple.com, mata in modellnummer och trycka på specifikationer.

Vår nya router Technicolor 799 Xtream ingår när du som ny kund tecknar fiberabonnemang från 100 Mbit/s. Är du redan kund hos oss kan du uppgradera till vår premiumrouter.

Se till att din router är inställd på rätt kanal

Ibland kan det vara så att du och dina grannar delar på samma kanal, vilket gör att signalen kan bli sämre under vissa tidpunkter på dygnet. Ju fler som använder samma kanal samtidigt, desto sämre signal. Det lättaste sättet att byta kanal är att starta om din router. Då kommer routern automatiskt att söka efter den minst trafikerade kanalen och således bör din signal bli bättre.

Vilken frekvens används - 2,4 GHz eller 5 GHz?

De flesta nya routrar stödjer både 2,4 och 5 GHz. 2,4 GHz används också av andra enheter i hemmet, vilket drar ner hastigheten. Om din router stödjer bägge frekvenserna, testa att byta frekvens.

2,4 GHz
+ Bättre räckvidd
- Lägre hastighet
- Mer störningsbenägen, då andra enheter i hemmet använder samma frekvensband, som till exempel mikrovågsugn, garageöppnare, trådlösa telefoner, Bluetooth, babymonitor m.m.

5 GHz
+ Bättre hastighet 
+ Få andra enheter använder 5 GHz, dvs inte lika trångt i etern för datatrafiken
- Sämre räckvidd

Hur byter jag frekvens?
Om du har en router som har stöd för två frekvenser, byter du enkelt genom att välja den andra frekvensen ur WiFi-listan. De två frekvenserna ligger som två olika WiFi-anslutningar. Oftast är de namngivna med "24GHZ" eller "5GHZ" mitt i namnet."

 • Hittade du det du letade efter?
 • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
 • Stäng