Hastighet

Vill du surfa snabbare via fiber? Din hastighet påverkas av olika faktorer.

Optimera hastigheten

Framför allt beror hastigheten på vilken tjänst du har köpt. Det är alltså hastigheten på den signal som skickas till ditt uttag, från vår bredbandsutrustning som finns i närheten av din bostad, som påverkas. Men hastigheten kan även påverkas av andra faktorer.

Faktorer i ditt hem

Det finns saker i ditt hem som kan påverka hastigheten negativt. Som vi har gått igenom tidigare skickas signaler hem till dig. För att signalerna ska vara starka och du ska få ut så hög hastighet som möjligt bör de ha minsta möjliga "motstånd" på vägen till din dator.

Faktorer utanför ditt hem har du som kund svårt att göra något åt, men det du kan påverka är när signalerna kommer in i din fastighet. Se därför till att "motståndet" är så litet som möjligt i exempelvis routers och andra trådlösa nätverk.

Faktorer utanför ditt hem

De kablar som signalerna skickas genom håller i de allra flesta fall en bra standard, men även dessa utsätts för slitage. Det kan vara i samband med renoveringar eller andra arbeten som utförs i fastigheten.

Kolla din egen hastighet

Du kan enkelt kontrollera din bredbandshastighet på bredbandskollen.seDär finns också en komplett guide som Post- och Telestyrelsen (PTS) har tagit fram över vad som kan påverka din hastighet negativt.

Gå på djupet med TPTEST
Om du fortfarande har låg hastighet efter att ha följt våra råd här samt åtgärdsplanen på bredbandskollen.se kan du kontakta vår tekniska support. Då behöver vi tre testresultat från programmet TPTEST gjorda under olika tidpunkter på dygnet. Dessa ska göras i rapportläge med TPTEST 5.

OBS! Det är viktigt att känna till att avståndet till mätservern som du använder vid ditt test, då det får betydelse för resultatet. Om du exempelvis kör ett test på en 100 Mbit/s-anslutning från en bostad i Kiruna är det inte ovanligt att du får resultat under 60 Mbit/s jämfört vid mätningar mot en server i södra Sverige. Även de inställningar för bredbandsanslutningen som kontrolleras av operativsystemet kan ibland inverka negativt på trafiköverföringen.

Läs mer om hur du optimerar dina internetinställningar

Kan du inte öppna dokumenten?

För att kunna läsa och skriva ut pdf-filer behöver du installera Acrobat Reader på din dator från Adobe. Programmet är gratis att ladda ner och installera.

  • Hittade du det du letade efter?
  • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
  • Stäng