Hastighet

Vill du surfa snabbare via telejacket? Din hastighet påverkas av olika faktorer.

För dig med bredband via telejacket (DSL)

Framförallt beror hastigheten på vilken tjänst du har köpt, men den kan även påverkas av yttre faktorer. Det handlar bland annat om hur långt från telestationen du befinner dig, men det finns även saker du kan påverka själv.

Faktorer i ditt hem

För att signalerna ska vara starka och att du ska få ut så hög hastighet som möjligt så bör signalerna ha minsta möjliga "motstånd", som till exempel teleförlängningssladdar, routers och annan störande elektronisk utrustning. 

Telefonjack och teleslinga
I ditt hem har du en telefonslinga som kopplar samman dina telefonjack. Det är på denna telefonslinga som ditt modem ska kopplas. För att modemet ska få så bra kontakt som möjligt ska det kopplas på första jacket. På din teleslinga i fastigheten kan det finnas onödigt skarvar som medför en sämre hastighet. Det kan även vara så att andra strömförande kablar eller dylikt i fastigheten skapar störningar. 

Routrar och datorer
Det är väldigt vanligt att det är routrar, switchar eller hubbar som påverkar och försämrar hastigheten. Pröva att koppla datorn direkt till modemet med en nätverkskabel för att utesluta problem med felkonfigurerade routrar eller trådlösa nätverk, då trådlösa nätverk inte är lika stabila som kabelanslutningar. Datorn kan också vara en bidragande orsak till att det går långsamt. En gammal överbelastad eller virusinfekterad dator kan sänka din hastighet. Om det går trögt att surfa kan det bero på att datorn helt enkelt inte hinner bearbeta internettrafiken.

Virus
När du drabbas av en virusattack kan internet upplevas långsammare. Se därför till att ha ett ordentligt antivirusskydd och en brandvägg samt skydd mot spionprogram. Vill du vara på den säkra sidan så erbjuder Bredbandsbolaget F-Sercures senaste säkerhetspaket. 

Läs mer om Säkerhetspaketet 

Nätverkskort
Viktigast för ett snabbt bredband är nätverkskortet. Dagens har kapacitet för 100 Mbit/s eller mer.

Faktorer utanför ditt hem

Den viktigaste faktorn är längden på teleledningen. Är det långt mellan bostaden och telestationen kan hastigheten minska. Och är teleledningen inte dragen den kortaste vägen kan det också gå långsamt.

Kvalitén på telekabeln
Ålder och slitage på telekabeln kan också påverka hastigheten. Luftledningar är mer känsliga för störningar än ledningar som går i marken. Luftledningar kan även vid väderväxlingar drabbas negativt då snö och regn faller på dem.

Kolla din egen hastighet

Du kan enkelt kontrollera din bredbandshastighet på bredbandskollen.seDär finns också en komplett guide som Post- och Telestyrelsen (PTS) har tagit fram över vad som kan påverka din hastighet negativt.

Gå på djupet med TPTEST
Om du fortfarande har låg hastighet efter att ha följt våra råd här samt åtgärdsplanen på bredbandskollen.se kan du kontakta vår tekniska support. Då behöver vi tre testresultat från programmet TPTEST gjorda under olika tidpunkter på dygnet. Dessa ska göras i rapportläge med TPTEST 5.

OBS! Det är viktigt att känna till att avståndet till mätservern som du använder vid ditt test, då det får betydelse för resultatet. Om du exempelvis kör ett test på en 100 Mbit/s-anslutning från en bostad i Kiruna är det inte ovanligt att du får resultat under 60 Mbit/s jämfört vid mätningar mot en server i södra Sverige. Även de inställningar för bredbandsanslutningen som kontrolleras av operativsystemet kan ibland inverka negativt på trafiköverföringen.

Läs mer om hur du optimerar dina internetinställningar

Kan du inte öppna dokumenten?

För att kunna läsa och skriva ut pdf-filer behöver du installera Acrobat Reader på din dator från Adobe. Programmet är gratis att ladda ner och installera.

  • Hittade du det du letade efter?
  • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
  • Stäng