Arkiv 2014

I arkivet för 2014 hittar du äldre nyheter från Bredbandsbolagets kundservice.

2014-12-22

C More sänder Zlatans PSG-matcher

C More utökar sitt redan starka sportutbud med landets största idrottsstjärna Zlatan Ibrahimovic. Från och med januari 2015 sänds Paris Saint Germains matcher från franska Ligue 1 exklusivt i C More. Och nu får tittarna möjlighet att se matcherna med Zlatan i HD.

C More sänder från och med den första omgången i januari exklusivt en match i veckan med PSG från franska Ligue 1. Matcherna ramas in med studiosändningar och allt produceras i HD. Speldagarna är fredag, lördag och söndag.

Samtidigt kommer en match i veckan från La Liga att sändas i TV4-Gruppens TV12; lördagsmatchen klockan 20.00, samt El Clasico som spelas i vår. C More är fortsatt hemvisten för samtliga övriga matcher från La Liga. Franska ligan, utom PSG:s matcher, sänds i TV4 Sport.

2014-12-16

Bredbandsbolaget motsätter sig krav på blockering

Den 11 november uppmärksammade flera medier att Bredbandsbolaget blivit stämda av bolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music, tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri. I stämningsansökan kräver de att Stockholms tingsrätt förbjuder Bredbandsbolaget att ge sina kunder tillgång till The Pirate Bay och streamingsajten Swefilmer. Bredbandsbolaget lämnar idag in sitt svaromål till Stockholms tingsrätt, i vilket Bredbandsbolaget motsätter sig kraven på att blockera innehåll och tjänster som finns tillgängliga för Bredbandsbolagets abonnenter på internet.

Bredbandsbolaget poängterar i sitt svar att svensk rätt inte ger domstolen stöd för att kräva att Bredbandsbolaget i egenskap av internetleverantör ska blockera innehåll och tjänster som finns tillgängliga på internet.

Bredbandsbolagets roll är att ge sina abonnenter tillgång till internet. Därigenom bidrar Bredbandsbolaget till det fria flödet av information och möjligheten för människor att nå varandra och kommunicera över internet. Bredbandsbolaget ska däremot inte bevaka den information som utbyts i nätet.

 • Vår uppgift som internetoperatör är att leverera bredbandsuppkoppling till våra kunder, inte att kontrollera eller blockera innehåll eller tjänster. Det är en bärande princip för ”Öppna Internet” att operatörer inte ska hållas ansvariga för trafiken i nätet.
 • Bredbandsbolaget blockerar inte innehåll eller tjänster baserat på enskilda organisationers önskemål. Det finns inte någon laglig skyldighet för operatörer att blockera varken The Pirate Bay eller Swefilmer. Det finns andra legala möjligheter att komma åt intrång i rättigheter, men att tvinga en internetoperatör att blockera sina abonnenters tillgång till tjänster och innehåll är enligt gällande svensk rätt inte möjligt.
2014-12-08

Vinnarna i Mjölby

Här är vinnarna i tävlingen vid Galleria Kvarnen i Mjölby den 6 december: 

 1. Fri tv från Bredbandsbolaget i 12 månader - Klas Johansson
 2. Viasat premium fritt i 12 månader - Mattias Karlsson
 3. Goodiebag från Nickelodeon - Michaela Gustafsson
2014-12-06

Vinnarna i Västervik

Här är vinnarna i tävlingen vid Grönsakstorget i Västervik den 29 november: 

 1. Fri tv från Bredbandsbolaget i 12 månader - Martin Forsberg
 2. Viasat premium fritt i 12 månader - Peter Sjöö
 3. Goodiebag från Nickelodeon - Peter Folkesson

Grattis!

2014-11-11

Musik och filmbolag stämmer Bredbandsbolaget

Våra kunder har rätt att fritt kommunicera och ta del av information över internet. Vi som internetoperatör har ingen skyldighet att förhindra innehåll baserat på önskemål från enskilda organisationer. Vi följer svensk lag och det finns idag ingen skyldighet att blockera varken The Pirate Bay eller Swefilmer. Vi välkomnar en rättslig prövning.

Vad har hänt?
Bredbandsbolaget har blivit stämda av bolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music, tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri. I stämningsansökan kräver de att Stockholms tingsrätt förbjuder B2 Bredband AB att ge sina kunder tillgång till The Pirate Bay och streamingsajten Swefilmer.

2014-10-30

Zyxels modem nu uppdaterade

Dagens Nyheter rapporterade den 29 oktober om en sårbarhet kring säkerheten med några av de Zyxel-modem som Bredbandsbolaget använder sig av. Här och nu förhindrar vi att denna sårbarhet kan utnyttjas av obehöriga genom att vi har uppdaterat inställningarna i samtliga uppkopplade modem av modell Zyxel 2601, 2812, och 2602. Därmed är den sårbarhet som funnits åtgärdad. Modem som av någon anledning inte varit uppkopplade sedan kl. 18.00 den 29 oktober, t ex om du varit bortrest och haft modemet avstängt, kommer att uppdateras så fort de ansluts till internet.

Mer information hittar du här

Uppdaterad 3 november kl. 17.15

Information om sårbarhet i Zyxels modem

Angående sårbarhet i bredbandsmodem

De sårbarheter som den 29/10 identifierades i ett par Zyxel-modem åtgärdades genom en programuppdatering natten till den 30/10. Har man sedan dess inte blivit kontaktad av oss kan man utgå från att dessa sårbarheter inte heller utnyttjats innan vi gjorde uppdateringen den 29/10.

Vad gör Bredbandsbolaget för att lösa problemet?

De sårbarheter som den 29/10 identifierades i Zyxel 2601, 2812 och 2602 åtgärdades genom en programuppdatering natten till den 30/10. Därmed är dessa åtgärdade. Modem som av någon anledning inte varit uppkopplade sedan kl. 18.00 den 29 oktober, t ex om du varit bortrest och haft modemet avstängt, kommer att uppdateras så fort de ansluts till internet.

Översyn av DNS-inställningar

Vi har nu gått igenom samtliga Zyxel-modem 2601, 2602 och 2812 och har i dagsläget identifierat ett 20-tal fall där modemen använde sig av DNS-servrar som inte tillhör Bredbandsbolaget eller är branschstandard-DNS-servrar. Det innebär dock inte att modemen har hackats, utan kan mycket väl förklaras av att vår kund själv ändrat DNS-inställningarna. Vi har ringt alla dessa kunder för att förvissa oss om att allt är som det ska. Av dem vi talat med har de allra flesta kunnat bekräfta att man själv medvetet ändrat inställningarna. Det lilla fåtal som ännu inte bekräftat att man själv har ändrat inställningar, har vi fortsatt dialog med för att reda ut saken.

Vad har hänt?

Dagens Nyheter rapporterade den 29/10 om sårbarhet hos några av de Zyxel-modem som Bredbandsbolaget använder sig av.

Vilka modem?

Zyxel 2601, 2602 och 2812.

Vad var det för sårbarhet?

Sårbarheterna innebar att det fanns en möjlighet för obehöriga att via admingränssnittet ändra inställningar i modemet, alternativt installera egen programvara på modemet.

Vad innebär programuppdateringen?

I och med uppdateringen natten till den 30/10 säkerställde vi att ingen obehörig kan utnyttja den sårbarhet som fanns. Detta innebär dock att inte heller våra kunder kommer åt admingränssnittet. Det kan i nuläget bara göras av kundservice.

Vi jobbar på en långsiktig lösning som tillåter våra kunder att själva göra ändringar i modeminställningarna.

På längre sikt

Även om vi nu åtgärdat sårbarheten vill vi inte på lång sikt ta bort möjligheten för våra kunder att själva konfigurera sina modem och vi arbetar därför tillsammans med vår modemleverantör Zyxel för att ta fram en lösning som återigen gör det möjligt att ändra i admingränssnittet.

Hur vet jag om mitt modem är uppdaterat?

Samtliga modem som varit uppkopplade sedan kl. 18.00 den 29/10 är uppdaterade. Vill du själv kontrollera gör du det genom att försöka nå admingränssnittet. Börja med att ansluta till modemet genom att skriva in adressen 192.168.1.254 i adressfältet i din webbläsare eller klicka här. Kommer du inte åt admingränssnittet är det en bekräftelse på att modemet är uppdaterat. Givetvis ska du göra detta hemma och är uppkopplad mot Zyxel-modemet.

Men om jag vill kunna konfigurera modemet själv, vad gör jag?

Den programuppdatering som skedde natten till den 30/10 innebär att kunder som vill använda admingränssnittet för att ändra inställningar, t ex "port forwarding", som ibland används av kunder som spelar mycket online, måste man vända sig till kundservice.

Hur kan jag vara säker på att mitt modem inte hackats?

Har man inte blivit kontaktad av oss kan man utgå från att dessa sårbarheter inte utnyttjats innan vi gjorde uppdateringen den 29/10. Det går även att nollställa modemet genom att trycka in ”reset-knappen” i minst 10 sekunder på baksidan av ditt modem. Nedan kan du ladda ner guiden där du ser vilken knapp som är ”reset-knappen” för ditt modem (2601, 2602 och 2812). Vilken modemmodell du har ser du på baksidan av modemet. Nollställningen gör att modemet återtar de inställningar som Bredbandsbolaget ursprungligen satte, som nu även innefattar vår säkerhetsuppdatering och förhindrar obehörig aktivitet i modemet. Du kan behöva ha ett gem eller en trubbig nål till hands för att återställa modemet. Notera: Har du gjort egna inställningar i ditt modem kommer dessa att försvinna i och med att en nollställning sker. För att kunna göra egna inställningar, kontakta kundservice och välj teknisk support.

Ladda ner guide för ditt modem i pdf:
Zyxel 2601
Zyxel 2602
Zyxel 2812

Vad kan jag göra för att skydda mig?

I och med att vi stängt möjligheten att använda administrationsgränssnittet är det inte längre möjligt att utnyttja de sårbarheter som fanns kring detta. Därför krävs inte några ytterligare åtgärder i detta läge.

Varför kan jag inte bara få ett nytt modem?

Att ta bort möjligheten att använda administrationsgränssnittet var det snabbaste och mest effektiva sätt att eliminera dessa sårbarheter. Med denna lösning finns inte sårbarheten kvar och därmed inte heller behovet att i detta läge byta ut modemet.

Nya kunder

För nya kunder som precis fått hem eller väntar på sitt modem kommer denna säkerhetslösning automatiskt att laddas ner när man kopplar in modemet första gången. Detta innebär precis som för våra befintliga kunder att administrationsgränssnittet för närvarande inte är åtkomligt för andra än Bredbandsbolagets kundservice.
2014-09-16

Frivisning 18-21 sept - Allt från C More

Nu får du som har tv hos oss, fullspäckad underhållning i 4 dagar. Passa på att se helgens alla SHL-matcher, de senaste storfilmerna, biosuccéer från Hollywood, filmer från SF och de bästa serierna från bland annat HBO och NBC. Bara att luta sig tillbaka och zappa.

Till alla tillvalskanaler

2014-08-26

Bredbandsbolaget återupptar lagring av trafikuppgifter

Bredbandsbolaget har beslutat att återuppta lagringen av trafikuppgifter enligt Lagen om elektronisk kommunikation (LEK) fr.o.m. midnatt 2014-08-26.

Vad gäller saken?

2012 fick EU:s datalagringsdirektiv genomslag i svensk lagstiftning i form av LEK. Det innebar att svenska operatörer blev skyldiga att börja lagra vissa trafikuppgifter i avskilda system. Vi vill understryka att innehållet i kommunikationen (t.ex. vad som sägs i samtal, texten i ett mail/sms eller vilka webbsidor som besökts) aldrig sparas, varken tidigare eller i dag.

I början av april 2014 ogiltigförklarades EU:s datalagringsdirektiv av EU-domstolen med motiveringen att intrånget i privatlivet som direktivet innebär inte regleras ordentligt. När direktivet föll uppstod frågetecken kring huruvida svenska operatörer var skyldiga att följa datalagringsskyldigheten i LEK eller inte.

Som en följd av detta meddelade Post- och telestyrelsen (PTS), som övervakar svenska operatörer, att myndigheten inte längre skulle kontrollera om operatörerna följde datalagringsskyldigheten enligt LEK. På Bredbandsbolaget tolkade vi det som ett tydligt ställningstagande från PTS att LEK inte längre gällde och beslutade då att upphöra med lagringen av de aktuella trafikuppgifterna. Dessa förändringar trädde i kraft den 15 april 2014.

Vad händer nu?

Sedan april har en statlig utredning och PTS förtydligat att svenska operatörer trots allt förväntas följa LEK, vilket innebär att vi är skyldiga att lagra de aktuella trafikuppgifterna. Därför har vi återupptagit lagringen fr.o.m. midnatt 2014-08-26. Det finns i dag en pågående rättsprocess som kommer att avgöra huruvida LEK är förenlig med EU-rätten och därmed vilka lagringsskyldigheter vi operatörer har. Bredbandsbolaget tycker att det är viktigt att frågan får en rättslig prövning.

Läs mer om hantering av personuppgifter.

2014-07-02

Fox lanseras i Sverige

Fox International Channels flaggskeppskanal inom underhållning lanseras i Sverige och kommer ingå i Bredbandsbolagets kanalutbud. Fox International Channels, FIC, är ett globalt medieföretag vars flaggskepp bland underhållningskanalerna är Fox. Till Foxs mest populära serier de senaste åren räknas American Idol, The Walking Dead, Glee, 24 och House. Hittills finns kanalen i över 125 länder och i 59,5 miljoner hushåll i Europa och 216 miljoner hushåll världen över. Och likt alla Fox-kanaler runt om i världen kommer innehållet att skräddarsys för den svenska publiken.

Vi ser löpande över vårt kanalutbud. Vi har just nu ingen besked kring om, när eller i vilket paket kanalen kommer erbjudas.

2014-07-02

Förtydligande kring erbjudande om 4G Hemma

Den 30/6 skickade vi ett mail med ett erbjudande om bärbar surf till semestern. För att kunna surfa via routern krävs dels ett 230 V-uttag och tillgång till 4G-nätet.

Vi ber om ursäkt för otydligheten i informationen.

Här kan du se var 4G-täckning finns

2014-06-17

Ingen TV-avgift för datorer och surfplattor

I ett avgörande den 13 juni 2014 slog högsta förvaltningsdomstolen fast att en dator med internetuppkoppling inte är avsedd för tv-mottagning. Det innebär att du inte behöver betala någon TV-avgift för din dator, surfplatta eller smartphone.

Högsta förvaltningsdomstolen anser dessutom att du inte ska behöva betala avgift för SVT:s direktsända program på webben. 

Vi på Bredbandsbolaget rapporterar inte några uppgifter till Radiotjänst om du köper en surfplatta eller dator av oss. Köper du däremot en tv eller digitalbox är vi enligt lag skyldiga att lämna uppgifter till Radiotjänst om ditt namn och din adress.

2014-06-10

Åsksäsong

Tänk på att behandla din bredbandsutrustning som din tv - dra ut samtliga sladdar från strömuttag, bredbandsuttag och telefonjack när det är risk för åska.

Skulle din bredbandsutrustning som du lånar från oss bli skadad är du välkommen att kontakta oss för att kostnadsfritt få utrustningen utbytt mot annat modem med motsvarande funktioner. Vid byte av åskskadad utrustning var noggrann med att ersätta all utrustning med den utrustning du får från oss.

2014-06-10

Frivisning av Viasat Golf 12-15 juni

Den 12-15 juni kan du som redan har tv hos oss titta på Viasat Golf. Utan att betala något extra. Se golfstjärnornas sammandrabbningar live, missa inte en enda drive, birdie eller ett bunkerslag. Missa helt enkelt inte golf av högsta klass från världens bästa golfturneringar. 

Du behöver bara starta om din tv-box för att kunna se kanalen. Slå dig sen ner i tv-soffan och njut. 

Viasat Golf finns som tillvalskanal för dig som vill beställa kanalen. 

Till Tillvalskanaler

2014-06-09

Regionala nyheter från SVT

Den 11/6 kommer några nya versioner av SVT:s regionala sändningar, se listan nedan. Du behöver bara starta om din HD-box för att kunna se ändringarna.

Kanalplats 1
SVT1 Blekingenytt
SVT1 Gävleborg
SVT1 Gävledala
SVT1 Hallandsnytt
SVT1 Jämtlandsnytt
SVT1 Jönköpingsnytt
SVT1 Sörmland
SVT1 Uppland
SVT1 Västmanlandsnytt

Kanalplats 2
SVT2 Blekingenytt
SVT2 Gävleborg
SVT2 Gävledala
SVT2 Hallandsnytt
SVT2 Jämtlandsnytt
SVT2 Jönköpingsnytt
SVT2 Sörmland
SVT2 Uppland
SVT2 Västmanlandsnytt

2014-06-19

Port 53 spärras för trafik

Under en tid har vi sett en ökning av DDos-attacker i våra nät. Attackerna riskerar att orsaka en överbelastning i näten och göra upplevelsen sämre för dig som kund.

Därför har vi jobbat förebyggande genom att söka upp och åtgärda de anslutningar som haft sårbar utrustning inkopplad via port 53. Inom de närmsta dagarna kommer vi att stänga ner port 53 för underhållsarbete.

Underhållsarbetet kan påverka dig som har satt upp en egen DNS-server utan fast-IP. Under tiden går det bra att använda en fast IP-adress.
Logga in här och beställ en fast IP-adress 

Statusuppdatering
Port 53 har nu öppnats för en stor del av våra kunder och vi arbetar med att rulla ut funktionaliteten för fler. Den nya funktionaliteten innebär att endast de enskilda anslutningar som används för överbelastningsattacker får porten spärrad. Den som har felkonfigurerad och sårbar utrustning inkopplad kommer därför ha port 53 spärrad även i fortsättningen.
2014-04-17

Kanaländringar hos Viasat

23 april kommer Viasat uppdatera sitt kanalutbud. En helt ny kanal, Viasat Film Comedy, kommer att vara en godispåse av underhållning i full HD om så önskas. I och med detta kommer Viasat Film Nordic försvinna. Viasat Classic samt Viasat Drama kommer byta sändningstider. Du som kund behöver inte göra något eftersom uppdatering sker automatiskt.

 • Viasat Film Nordic kommer ersättas av Viasat Film Comedy
 • Viasat Drama HD utgår
 • Nya sändningstider:

Viasat Film Action:
Viasat Film Action HD 18:00 - 00:00
Penthouse HD1 00:00 - 04:00
Ingen sändning 04:00 - 06:00

Nat Geo Wild HD 06:00 - 18:00

Viasat Film Classic:
Viasat Film Classic 16:00-00:00
Blue Hustler 00:00 - 04:00
Ingen sändning 04:00 - 16:00

Viasat Drama:
Viasat Film Drama 19:00-06:00

Disney Junior 06:00 – 19:00

2014-04-16

Vi säkrar oss mot Heartbleed

Vi på Bredbandsbolaget genomför just nu undersökningar av våra system och servrar för att se om vi är sårbara för Heartbleed. Än så länge har vi inte hittat någonting som tyder på det. Självklart är vår högsta prioritet att nu säkra våra system och servrar för att du som kund ska vara trygg hos oss. Om du ändå känner dig orolig kan du byta ditt lösenord. 

Bakgrunden är säkerhetsluckan Heartbleed, som i media har beskrivits som en av internets allvarligaste buggar någonsin, eftersom den finns i programvaran OpenSSL, där det finns kod för internets vanligaste säkerhetsprotokoll SSL. Den drabbar mjukvara som används av många webbtjänster och gör det möjligt för fientliga att hämta information direkt från den påverkade serverns minne. Med lite skicklighet kan de få tillgång till allt från uppladdade dokument, användarnamn och lösenord, till nycklar som krävs för att låsa upp krypterad kommunikation. Luckan verkar bero på ett utvecklarmisstag och är med andra ord inte planterad.

2014-04-14

Frivisning av C Mores kanaler under påsk

Den 17 till 21 april 2014 har C More frivisning av alla sina kanaler för dig som har tv hos oss. Du kan alltså frossa i underhållande sport som Allsvenskan, spännande filmer, roliga serier, intressanta dokumentärer, lekfulla barnprogram och mycket mer. Observera att en omstart av boxen kan behövas.

Till alla tillvalskanaler

2014-03-31

Textning för text-tv flyttar till sida 199

Från den 3 april 2014 ligger textningen för text-tv på sida 199 för SVT och TV4. Textningen har tidigare legat på olika sidor, men samlas nu på samma sida för följande kanaler: 

SVT1
SVT2
SVTB/SVT24
Kunskapskanalen
TV4
Sjuan
TV12
TV4 Film
TV4 Fakta

2014-03-31

Hälsokontrollen försvinner

Från och med idag kommer Hälsokontrollen att försvinna. Vi rekommenderar vårt säkerhetspaket F-Secure för att skydda din dator från oönskat material.

2014-03-25

TV4 gör kanalförändringar: TV12, TV4 Sport och TV4 SportXtra

Den 29 mars 2014 lanserar TV4 den nya kanalen TV12. Kanalen kommer ersätta dagens TV4 Sport på kanalplats 12. TV4 Sport flyttas till kanalplats 125 och blir en HD-kanal. I samband med TV4 Sports "pånyttfödelse" kommer TV4 Sport Xtra samtidigt att utgå.

TV12 kommer att ingå i grundutbudet med fokus på supersport på helgerna och livsstilsprogram på vardagar. På helgerna leder sportankaret Anna Brolin Sportcentralen, där man kan följa Zlatans alla matcher i PSG och se veckans match från superettan. Detta kryddas av helgmatcher från italienska Serie A och trav varje dag i veckan.

TV4 Sport blir en renodlad sportkanal i HD och visar det bästa av Superettan, Holländska ligan, Franska ligan, Damallsvenskan, bandy, handboll, U21-fotboll och friidrott. Allt presenteras av några av Sveriges främsta sportexperter. TV4 Sport kommer att kunna väljas som en favoritkanal i T-2 Flex och ingå i T-3 Stor.

Vad behöver jag göra för att få TV12?
TV12 visas på kanalplats 12 och ingår i grundutbudet. Om TV12 inte ersätts per automatik behöver du bara starta om din box.

Vad behöver jag göra för att få TV4 Sport?
TV4 Sport visas på kanalplats 125 och ingår i T-3 Stor samt som tillval i T-2 Flex. Har du tv-paketet T-2 Flex och vill välja TV4 Sport som en av dina favoritkanaler, kan du kontakta oss på kundservice, så hjälper vi dig med bytet.

Besök TV4:s hemsida för mer information om kanalförändringarna.

2014-03-18

History Channel ersätts av History Channel HD

Från den 9 april 2014 upphör History Channel. För dig som har tv-paketet T-3 Stor ersätts kanalen av History Channel HD. Allt du behöver göra är att starta om boxen. Har du tv-paketet T-2 Flex behöver du välja om dina favoriter och istället välja History Channel HD som favoritkanal. Kontakta oss så hjälper vi dig med bytet. 

Du behöver ha bredband via bredbandsuttaget för att kunna se History Channel HD och hittar kanalen på kanalplats 42. Kanalen kommer även i fortsättningen ligga kvar i tillvalspaketet HD-paketet.

 • Hittade du det du letade efter?
 • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
 • Stäng