Fast IP

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om tilläggstjänsten Fast IP.

Vanliga frågor

Hur fungerar Fast IP och hur beställer jag?

Fast IP, till skillnad från DHCP, innebär att din utrustning får en fast IP-adress som aldrig ändras. Däremot kan en dynamisk IP ta emot upp till 5 adresser som ändras över tiden.

För att kunna använda flera enheter som tar extern IP-adress samtidigt behöver man därför konfigurera IP-adressen i en enhet med NAT-funktion, förslagsvis en router eller ett modem. På så vis kan flera enheter ansluta till internet trots att det endast finns en IP-adress utåt.

Det är bara vissa kunder som kan få tjänsten på grund av tekniska begränsningar. Du vet att du kan få tjänsten om det går att beställa, saknas alternativet kan du tyvärr inte beställa tjänsten.

Logga in och beställ fast IP under Mina tjänster/Bredband

Hur konfigurerar jag fast IP?

Beroende på vilket modem du har fått från Bredbandsbolaget kan den fasta IP-adressen antingen ställas in i modemet eller så behöver modemet stå i bryggat läge för att tjänsten ska kunna fungera. Nedan kan du läsa förslag på vad du kan göra beroende på din modemtyp och egen utrustning.

Modem av typen Xavi
Samtliga modem levereras i bryggat läge. Du behöver då ställa in den fasta IP-adressen i din utrustning. Guide för att konfigurera dator med fast IP finns under Guider och manualer.
Har du en egen router och vill ställa in den fasta IP-adressen i den hittar du instruktioner om det i routerns manual.

Modem av typen Zyxel 2601 eller Zyxel 2602
Dessa modem har stöd för att lägga in den fasta IP-adressen direkt i modemet. Guide för att konfigurera fast IP i modemen finns under Guider och manualer. 
Om du istället vill konfigurera den fasta IP-adressen i bakomliggande utrustning så finns det guider för hur du ställer om dessa modem i bryggat läge på samma sida.
Har du en egen router och vill ställa in den fasta IP-adressen i den hittar du instruktioner om det i routerns manual.

Modem av typen Zyxel 2812 eller Thomson
Dessa modem har inte stöd för lägga in den fasta IP-adressen direkt i modemet, och måste därför ställas om till bryggat läge och därefter behöver uppgifterna konfigureras i router eller dator.
Har du en egen router och vill ställa in den fasta IP-adressen i den hittar du instruktioner om det i routerns manual.

Guider och manualer

Jag har fast IP. Kan jag lägga IP-adressen i det trådlösa modemet/dosan och använda flera datorer?

Ja, har du ett modem av typen Zyxel 2601 så går den fasta IP-adressen att lägga in i modemet så att du kan använda flera datorer. Se guiden Ställa in fast IP i Zyxel 2601

Har du en annan modemtyp från Bredbandsbolaget så fungerar denna som trådlös accesspunkt, inte som en router. Du måste konfigurera din fasta IP-adress direkt i en dator vilket gör att endast en dator åt gången kan ansluta trådlöst eller med kabel.

  • Hittade du det du letade efter?
  • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
  • Stäng