• Optimera bilden

  Du kan själv göra några enkla förändringar för att få en bättre bild i din tv.

Så här gör du

När du köper en platt-tv är inställningarna med största sannolikhet helt fel. För att kunna konkurrera med butikens övriga tv-apparater har tillverkaren vridit upp sådant som kontrast och ljusstyrka så att skärmen skriker "köp mig". Resultatet blir en dålig bild och rejält irriterade ögon.

Ställ in ljusstyrka
 • Optimera ljusstyrkan
 • Ljusstyrkan påverkar hur du upplever bildens mörka ytor. Detta påverkar i sin tur alla färgers så kallade färgmättnad. Därför kallas ljusstyrkan ibland även för svartnivån. För mycket ljusstyrka resulterar i urblekta färger och det svarta ser därmed grått ut. Har du för lite ljusstyrka försvinner alla små detaljer i de mörka ytorna.

Tips  
Välj en DVD-skiva som är widescreen-beskuren med svarta fält över och under bilden. Välj ut en scen med bra balans mellan ljusa och mörka ytor. Höj ljusstyrkan så mycket det bara går och minska den sedan tills de svarta fälten börjar se svarta ut. De ska alltså inte vara mörkgrå. Om du märker en förlust av detaljer i skuggområdena, exempelvis om ögon försvinner in i mörka ögonbryn, har du satt ljusstyrkan för lågt. På en del apparater som plasma, LCD, DLP och LCoS är det svårt att få fram riktigt svarta ytor och där kan du istället ta hjälp av en kalibreringsskiva.
Ställ in kontrast
 • Optimera kontrasten
 • Kontrast handlar om skillnaden mellan bildens ljusaste och mörkaste del. Den avgör intensiteten i bildens vita delar samt skärmens allmänna ljushet. För de flesta tv-apparater är ett kontrastvärde mellan 30 och 50 procent bäst, men detta kan variera.

  När du packar upp din tv kommer du kanske upptäcka att kontrasten är satt mycket högt. Det är för att bilden ska upplevas som ljus och klar i butiken där den konkurrerar med en rad andra skärmar. Miljön hemma är betydligt annorlunda och när du suttit en stund framför tvn kan hög kontrast irritera dina ögon. För hög kontrast suddar nämligen ut detaljer och stör fina linjer i bilden. Har du dessutom en plasma-tv kan hög kontrast påverka skärmens livslängd negativt.

Tips 
För att ställa in kontrast kan du pausa en DVD-film mitt i en scen där det finns vita objekt som även innehåller mindre detaljer, exempelvis en vit skjorta med knappar och veck. Höj kontrasten till max och sänk den därefter gradvis tills detaljerna i skjortan blir tydliga.
Ställ in färg
 • Optimera färgen
 • Färginställningen kontrollerar färgernas mättnad, det vill säga hur intensiva de ter sig för betraktaren. För mycket intensitet gör att bilden upplevs som gräll och skrikig. För lite intensitet gör bilden blek och urvattnad. Sätter du intensiteten till noll blir resultatet en svart-vit bild.

Tips 
När du ställer in färgerna pausar du din DVD-film med ett ansikte i närbild. Höj färginställningen så att personens ansiktsfärg blir onaturligt solbränd. Sänk sedan inställningen tills du får en naturlig ansiktsfärg. Se upp så att du inte får för mycket röda toner.
Ställ in skärpa
 • Optimera skärpan
 • När skärpan är för högt inställd påverkar den bilden genom att det skapas bildskuggor. Dessa ser du tydligast i övergången mellan svarta streck och den grå bakgrunden i bilden.

Tips 
För att ställa in skärpan bör du fokusera på en smal linje i bilden, exempelvis textningen. Därefter höjer och sänker du skärpan tills du finner rätt läge, det vill säga när övergången är ren, utan tendenser till bildskuggor. Skärpan lägger till konstgjorda konturer vilket ofta inte behövs, så om du inte märker någon skillnad lämnar du inställningen i det lägsta läget. Inställning för skärpan är nämligen en funktion som överlevt sedan tiden för svart-vita tv-apparater.
Pixelmappning och skalning

De olika HD-formaten är 720p, 1080p och 1080i. För en optimal detaljrikedom ska du bara förse din tv med material som har samma upplösning som tv-apparaten. Om du har en tv med upplösningen 1920x1080 pixlar (1080) ska du mata den med material från exempelvis en Blu-ray-skiva för bästa möjliga bild. Detta eftersom Blu-ray-skivan, till skillnad från en vanlig DVD-skiva, kan lagra video i samma upplösning som tvn.

Pixelmappning innebär att varje pixel i materialet som spelas upp motsvaras av en pixel på din tv-apparats bildyta. Detta för att återge en optimal detaljrikedom. Det räcker inte med att tvn och den inkommande signalen har samma upplösning för att tvn ska pixelmappa. Du måste också slå av eventuella zoom-lägen och överskanning (overscan).
Overscan medför att din tv-apparat förstorar inkommande signal med ett par procent – även när den inkommande signalens upplösning motsvarar tvns upplösning.

Detta gör den för att dölja eventuella orena kanter i materialet som tvn matas med. Kanterna hamnar då utanför bildytan och blir på så vis beskurna.
För att avaktivera overscan väljer du lägen som Just scan, Dot-Dot eller liknande.
För att en tv ska kunna hantera fler upplösningar än just den som motsvarar tv-apparatens, måste den inkommande signalen ibland förstoras/förminskas. Detta kallas för uppskalning/nedskalning.

 • Optimera bilden
Låt oss ta följande exempel: 
Du kopplar in en DVD-spelare till er nya platt-tv som är av senaste modell och stödjer upplösningen 1920x1080 pixlar. Din gamla DVD-spelare skickar dock bara ut en signal som motsvarar vad som ligger lagrat på DVD-skivan, det vill säga 1024x576. 
Detta resulterar i att bara en del av din fina tv används för att visa bilden från DVD-spelaren. Genom att skala upp bilden hjälper tvn till så att den täcker hela bildytan. Tyvärr kan bilden då upplevas som en aning suddig.

Överkurs

Videosvärta och datorsvärta

Innan du börjar kalibrera behöver du kontrollera så att både tvn och källan (Blu-ray-/DVD-spelare) använder samma nivåer för svärta. Videosvärta (16–235) är standard och används för allt utom när du kopplar in dator till din bildvisare då det är datorsvärta med nivåerna 0–255 som gäller. Bra att veta är att denna inställning även påverkar vitnivån.

Ett exempel: Om din tv är inställd på att ta emot 0–255 och din Blu-ray-spelare skickar 16–235 så kommer svart att se väldigt grått ut. Om bildvisaren är inställd på att ta emot 16–235 och DVD-spelaren skickar 0–255 kommer bilden att sakna detaljer i mörka områden. Bilden tappar svartinformation och mörkgrått ritas som svart, vilket ofta kallas för black crush.

Om Blu-ray-spelare, tv-spel eller dator använder skalan för datorsvärta för att beskriva skillnaden mellan absolut svart och vitt samtidigt som bildvisaren är inställd på videosvärta så kommer du inte att se alla detaljer i ljusa och mörka områden, eftersom bildvisaren inte är inställd på att hantera samma skala. Eller så konverteras signalen och då kan ett fenomen som kallas bandning uppstå. Kort kan det beskrivas som att toningen mellan två färger blir lite grovhuggen.

För det mesta behöver du inte tänka på det här utan det är först när du kopplar in dator eller tv-spel som problem kan uppstå. Då behöver du gå in och välja rätt i grafikkortets inställningar. I tvn väljer du detta per ingång (DVI/HDMI).
Inställningen har tyvärr inget enhetligt namn utan kallas allt från RGB Mode, RGB Levels, Video Levels till Extended Levels.

Gamma

Gamma hittar du vanligtvis inte när du själv kalibrerar din tv men om den finns så ligger den under avancerade inställningar. Där kallas den för vit-/svartbalans eller liknande. Om du anlitar proffs för att kalibrera så är gamma dock en mycket viktig inställning. 

2.2 anses som den bästa inställningen. Men även om det finns som alternativ i din bildvisare är det inte säkert att det kommer ge en korrekt gammakurva på 2.2. Detta eftersom du inte kan vara säker på att tillverkaren kalibrerat inställningen för gamma enligt referens. Dessutom påverkar andra inställningar gamman. Om du ska få den korrekt är det därför en ISF-kalibrering som gäller. 
Allt du kan göra är att testa dig fram och försök hitta en inställning som ger en bild som inte känns för urvattnad samtidigt som det finns kvar detaljer i de mörka områdena.

Färgtemperatur

Inställning på tv:n kan kallas färgtemperatur eller färgton där alternativen kan uttryckas som varm, neutral, kall.

Med inställningen för färgtemperaturen anger du hur bildens färg ska uppfattas. Ofta finns alternativ som varm, kall och neutral eller ett reglage som går från låg till hög. Inställningen påverkar i hög utsträckning hur vitt uppfattas. En nyinköpt tv är oftast justerad med alldeles för hög färgtemperatur, vilket resulterar i att vit färg upplevs som lätt blåaktig. Därför är det bäst att ändra inställningen till en lite lägre nivå alternativt till neutral eller kall.

Färgtemperaturen sammanfattar hur primärfärgerna rött, grönt och blått (RGB) balanseras mot varandra i förhållande till en förutbestämd vitpunkt. Ofta kallas denna vitpunkt D65 och har en färgtemperatur på 6500 Kelvin.

Videofärg byggs upp av rött, grönt och blått. Varje färg kan sedan ha olika intensitetsvärden. Här ingår gråskalan, från helt svart till helt vitt.  

Målet är att få samma färgtemperatur oavsett ljusflöde, från helt svart till helt vitt. En högre färgtemperatur än 6500 Kelvin innebär att det finns för mycket blått i bilden och lägre betyder att bilden blir för röd.

Om skärpa

Om bildvisaren matas med en digital källa och dessutom är pixelmappad ska du inte applicera skärpa. Då förvränger skärpan bilden och skapar information som inte finns där. Många platt-tv-apparater är tyvärr ologiska i sina inställningar för skärpa.

Om ett reglage för skärpa går från –15 till +15 utgår de flesta från att 0 är neutral. Tyvärr är det i många fall så att –15 är det neutrala läget, det vill säga att ingen artificiell skärpa appliceras. För ytterst få skärmar, om ens någon, kan du applicera en negativ skärpa, det vill säga oskärpa.  

Edge Enhancement, eller EE som inställningen även kallas, är en typ av filter som skapar en artificiell skärpa i bilden. Varje bildruta analyseras och sedan förstärks konturer och starka linjer genom att en ljus linje eller skugga appliceras.

Detta gör att många upplever bilden som skarpare och mer detaljerad, men i många fall skadar inställningen mer än den hjälper. För i själva verket minskar mängden detaljer i bilden och bieffekter, som lysande glorior runt objekt, kan uppstå.

Många tv-stationer och filmstudio använder EE redan när de mastrar material som sedan distribueras via DVD-skivor, Blu-ray och tv-sändningar. Därför blir det lite tårta på tårta när EE dessutom är påslaget i din tv.

I många apparater är skärpareglaget detsamma som EE. I andra är det ett eget alternativ kallat Egde Enhancement, Detail Enhancement eller liknande. Bör lämnas avslaget.

 • Hittade du det du letade efter?
 • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
 • Stäng