• Välj rätt ljudanläggning

  För en relativt billig peng får du i dag samma ljudupplevelse hemma som på bio.

 • Välj storlek efter rum

  Dimensionera högtalare och hemmabioreceiver efter behov. Har du ett litet vardagsrum? Kanske grannar vägg i vägg? Då är det onödigt att köpa de största högtalarna och den mest kraftfulla receivern. Kanske passar en paketlösning med små satellithögtalare, liten aktiv lågbashögtalare och rätt dimensionerad receiver bättre. Det finns även paket där DVD-spelare ingår eller är sammanbyggd med receivern. Dessa paket är relativt billiga och ger dig ofta en häftig upplevelse.

  • Välj rätt ljudanläggning
 • Enkelt eller avancerat system?

  Om du är beredd att betala lite mer och inte har lättstörda grannar finns det ett stort utbud i olika prisklasser. Du kan välja mellan enkla hemmabioreceivers som stödjer de vanligaste förekommande formaten och mer avancerade maskiner som klarar av framtidens ljudformat, fungerar som bild/ljudväxel och kalibrerar sig själva med hjälp av medföljande mikrofon.

  Väljer du denna typ av lösning behöver du även köpa ett gäng högtalare. Du har säkert stött på begreppet 5.1-system. Det innebär att du använder dig av fem högtalare plus en lågbashögtalare (subwoofer). Högtalarna som används är två fronthögtalare, en centerhögtalare (främst för återgivning av röster) och två bakhögtalare. Det finns även 7.1-system, där du har ytterligare två högtalare på vardera sida om lyssnaren. Om du funderar på den här lösningen kan det vara bra att veta att det ännu är få filmer som använder sig av ljudspår med fler än 6 kanaler, det vill säga 5.1.

  Dolby Digital och DTS är vardagsbenämningen för ett antal digitala format för flerkanalsljud. De flesta nya hemmabioreceivers klarar av de vanligaste varianterna av Dolby Digital och DTS.

 • Hittade du det du letade efter?
 • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
 • Stäng