• Välj rätt tv

  Det finns flera saker att tänka på när du ska skaffa ny tv. Vad ska du använda din tv till?

 • Hur stor tv klarar vardagsrummet av?

  Det första steget är att kontrollera hur stort vardagsrum du har och var tv:n ska placeras. Köper du en för stor tv för rummet tvingas du sitta för nära och upplevelsen försämras.

  Vad ska du använda tv:n till?

  Nästa val handlar om upplösning, det vill säga hur detaljrik bild du vill och kan ha. Det finns två olika standarder på platta tv-apparater idag:

  • Välj rätt tv
 • HD Ready
  Stödjer bildsignaler i HD-formaten 720p och 1080i. Då de flesta HDTV-kanaler i dag sänds i 720p eller 1080i så fungerar det oftast utmärkt med HD Ready-märkt skärm om du vill se högupplöst tv. Även det självklara valet för dig med en skärm under 30 tum. Avståndet mellan dig och tv:n har stor betydelse och med 30 tum behöver du sitta mycket nära för att se någon skillnad mellan de två alternativen.

  HD Ready 1080p
  Utveckling av HD Ready med stöd för innehåll i 1080p. Även kallad Full HD. Det bästa alternativet för dig som gillar film och tv-spel. Med Blu-ray-spelare, Playstation 3 eller Xbox 360 som spelar upp filmer och spel i 1080p utnyttjar du nämligen skärmens förmåga att visa högupplöst innehåll till max.

 • Vilken typ av teknik passar dig bäst, LCD eller plasma?

  I dag står valet mellan tv-apparater som använder LCD- eller plasma-teknik. Här listar vi för- och nackdelar med båda teknikerna.

Ljusstyrka

Här är LCD:n överlägsen plasman eftersom den använder bakgrundsbelysning istället för att låta varje enskild pixel alstra sitt eget ljus som plasman gör. Om du har tv:n i ett starkt upplyst rum är LCD därför det bästa valet.

Upplösning

I dag finns det många plasma- och LCD-apparater som erbjuder full HD-upplösning, det vill säga 1920x1080 pixlar. Däremot tillverkas det inte några små skärmar med plasmateknik och full HD-upplösning. Därför är det LCD som gäller om du vill ha en apparat under 40 tum med full HD-upplösning. Men upplösning är faktiskt inte allt. Sådant som kontrast, korrekt färgåtergivning och rörelsehantering är också viktiga delar. Särskilt för apparater med lite mindre bildyta.

Svärta

Plasma-skärmen har en stor fördel när det gäller svärta eftersom varje pixel alstrar sitt eget ljus och därmed går att släcka ner. Traditionella LCD-apparater har inte denna möjlighet utan använder istället bakgrundsbelysning. Det börjar dock dyka upp allt fler LCD-apparater med lokalt dimbar bakgrundsbelysning vilket gör det möjligt att släcka ner delar av belysningen för att uppnå bättre svärta.

Färgåtergivning

Här är det väldigt jämnt mellan plasma och LCD. Många uppfattar plasmans återgivning av vit färg som något gulaktig. I själva verket är det en mer korrekt vit färg än den blåaktigt återgivna vita färg som LCD-apparater har när du köper den. Genom att enkelt kalibrera tv:n själv kan du reglera bort den blåaktiga tonen och få en mer korrekt färgåtergivning.

Betraktelsevinkel

Plasman är här det bättre valet. Då behöver du inte sitta direkt centrerad framför tv:n utan kan lugnt sitta på soffkanten och titta med bibehållen bildkvalitet. Visst finns det LCD-apparater med relativt bra betraktelsevinkel men tyvärr ser färgerna urblekta ut när du betraktar bilden från sidan.

Rörelse

Plasman har i de flesta fall en betydligt lägre responstid än LCD-apparater. Det innebär att den återger rörelser mer naturligt utan att de blir ryckiga. Även om LCD-tekniken har kommit ikapp även inom detta område så kan du se skillnader vid snabba rörelser, exempelvis i sportsändningar. Hantering av rörelse beror också mycket på kretsar och programvara. Det kan även skilja mycket från tillverkare till tillverkare trots att de använder samma teknik.

Lågupplöst material

Precis som med rörelsehantering så är uppskalning och hantering av lågupplöst material beroende av kretsar och programvara. Rent generellt brukar plasmatekniken ändå anses mer förlåtande i sin återgivning av lågupplöst material.

Högupplöst material

Oavsett om du väljer plasma eller LCD så kommer högupplöst material att resultera i en väldigt detaljrik bild om din tv har en hög upplösning, såsom 1920x1080. 
Möjligtvis går det att säga att LCD-tekniken har ett litet övertag då den visar varje pixel statiskt. I plasmatekniken pulserar varje pixel. Skillnaden är ändå så gott som försumbar och istället är det många andra faktorer som avgör bildkvaliteten.

Inbränningar och pixelfel

Dagens plasma är ytterst tålig mot statisk bild. Risken för inbränningar eller spökbilder är minimal. Pixelfel förekommer både på LCD- och plasmaapparater.

Energiförbrukning

Det brukar sägas att plasman är en stor miljöbov men detta stämmer inte riktigt. En traditionell LCD drar lika mycket ström hela tiden, oavsett vad som visas på skärmen. Plasman däremot drar visserligen mer ström när en ljus bild visas men mindre när den visar en mörk bild. Sammantaget är det jämnt lopp mellan LCD och plasma även på detta område vid normal användning. Däremot ska du alltid tänka på att ju större tv, desto mer ström går det åt. Ställer du dessutom in en väldigt ljusstark och kontrastrik bild kommer också elförbrukningen att öka.

Pris

Om du köper en skärm som är 40 tum eller mindre så är LCD-apparaterna generellt billigare. Därefter är det relativt jämnt upp till 50 tum. Önskar du en större skärm än så brukar det gå att hitta billigare plasma än LCD.

Nästa kapitel: Välj rätt projektor
 • Hittade du det du letade efter?
 • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
 • Stäng