• Koppla ihop din tv-anläggning

  När du har alla komponenter som du behöver är det dags att koppla ihop allting.

Så här gör du

Beroende av hur många och vad för komponenter som ska kopplas ihop så finns det olika vägar att ta. Vi utgår från två vanliga uppsättningar av kompontenter i vår kopplingsguide. Det första exemplet nedan hjälper dig som investerat i ny utrustning för att kunna se högupplöst material.

Tv + hemmabioreceiver + Blu-ray-spelare + HD-box
 • Tv-anläggning

Din nya hemmabioreceiver kan fungera som en bild- och ljudväxel, vilket underlättar växlandet mellan olika bild- och ljudkällor. Vi förklarar hur du kopplar ihop både ljud och bild via hemmabioreceivern. 

 1. Anslut högtalarna till hemmabioreceivern. I systemet ingår sex stycken. En av dem är en lågbashögtalare (subwoofer) med egen förstärkning. Den ansluts med en mono-RCA-kabel. De andra högtalarna ansluter vi med vanlig högtalarkabel.
 2. Koppla in en HDMI-kabel mellan digital-boxen och hemmabioreceivern för att få bild och ljud.
 3. Anslut Blu-ray-spelaren till hemmabioreceivern med ytterligare en HDMI-kabel i HDMI-uttaget.
 4. Sist ansluter du hemmabioreceivern till tv:n med ännu en HDMI-kabel. 

Eftersom även bilden är kopplad via hemmabioreceivern och används som växel för bild och ljud, behöver vi inte längre växla ingång för bild på tv:n och välja ljud på hemmabioreceivern så de matchar.

 1. Välj hemmabioreceivern som källa för bild på ingångsväljaren för tv:n. 
 2. Byt sedan både bild och ljud mellan de olika enheterna med fjärrkontrollen till hemmabioreceivern.
Tv + hemmabioreceiver + DVD-spelare + digitalbox
 • Tv-anläggning
Bild
 1. Börja med att koppla ihop bildkällorna med din tv. Genom HDMI-kabeln skickar digital-tv-boxen både bild och ljud.
 2. DVD-spelaren har en komponentutgång för bilden. Använd den medföljande kabeln med tre färgkodade kontakter i vardera änden. Kontakterna på både tv och DVD-spelare har samma färgkodning för att du inte ska kunna koppla fel. 

Ljud
Komponentkabeln kan inte föra över något ljud till din tv. Ljudet kommer istället via hemmabioreceivern. Kom ihåg att när du byter källa på tv:n, det vill säga väljer vilken ingång du ska titta på, måste du göra detsamma på din hemmabioreceiver för att ljudet ska matcha bilden.

 1. För att koppla in hemmabioreceivern börjar du med att ansluta högtalarna.
 2. Koppla sedan in ljudet från digital-tv-boxen. Den har en optisk S/PDIF-anslutning och motsvarande finns på hemmabioreceivern. Dessa anslutningar har oftast ett litet lock för att förhindra intrång av damm och andra partiklar. Även kabeln har skydd för kontakterna som ska plockas bort innan anslutning. Kabeln kan hantera 5.1-ljud vid de tillfällen något tv-program sänds i det formatet. Den optiska kabeln transporterar en digital signal via ljus. Därför är det viktigt att inte vika kabeln så att ljuset bryts. Är kabeln för lång kan du rulla upp den försiktigt, med stor diameter, och se till att inga skarpa hörn bildas.
 3. Även DVD-spelaren är utrustad med en likadan anslutning för ljud som ska kopplas in i hemmabioreceivern. Nu har vi kopplat så att alla bildsignaler går till tv:n och alla ljudkällor till hemmabioreceivern. 
Tv + laptop

Du behöver bara koppla in en HDMI-kabel mellan tv:n och datorn
Har du en Apple-dator med Mini DisplayPort behöver du även en adapter mellan datorn och HDMI-kabeln.

Bild
För att få tillgång till högsta HD-upplösningen 1920x1080p, behöver både tv och dator ha stöd för 1080p.

Ljud
Det brukar räcka med att koppla datorn till tv:n för att ljudet ska nå tv-högtalarna. Och ibland kan det behövas lite justeringar. Om du inte får något ljud alls, eller bara har ljud i datorns högtalare, gå till datorns inställningar för ljud och välj HDMI som standard för uppspelning.

Här hittar du fler kopplingsexempel

Om du har fler prylar som du behöver koppla ihop så har vi samlat ett gäng vanliga exempel på hur du gör det nedan. 

 • Tv-box
 • Projektor
 • Projektor
 • Stereo
Nästa kapitel: Optimera bilden
 • Hittade du det du letade efter?
 • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
 • Stäng