• Mer om att optimera bilden

    För dig som eftersträvar bästa möjliga bild finns det en rad olika hjälpmedel.

Kalibreringshjälpmedel

Om du kalibrerat din tv med hjälp av ögat och våra enkla tips men ändå inte känner dig nöjd, är nästa steg att köpa en kalibreringsskiva. Varje skiva innehåller förklaringar och interaktiva demos utformade för att du ska kunna optimera ditt system.

När du använder dessa hjälpmedel är det viktigt att du använder helskärm, det vill säga att bilden täcker tv-skärmens totala yta. Detta eftersom många tv-apparaters bildegenskaper ändras om inte hela bildytan är täckt. Exempelvis kan en plasmaskärm få mer ljusstyrka när bara en del av skärmen är upplyst.

Digital Video Essentials, DVE

DVE är en välkänd och etablerad kalibreringsskiva som riktar sig till dig med goda förkunskaper och gott om tid. Via en mängd olika testbilder kalibrerar du sådant som ljusstyrka, kontrast, skärpa, färgbalans och ljud. Förutom bildinstruktioner har skivan även en berättare.

DVE är mycket informativ med fullständiga förklaringar samt detaljer som många andra kalibreringsskivor saknar. Tyvärr är den lite ostrukturerad så det gäller att du är insatt i kalibreringsprocessen. 
DVE kostar närmare 300 kronor och fungerar för alla typer av tv-apparater (bildrör, LCD, plasma) samt för projektorer. Du spelar upp skivan direkt via din Blu-ray-spelare och behöver varken blanda in dator eller någon programvara.

Spyder från Colorvision

Om du önskar lägga lite mer pengar på din kalibrering är Colorvision Spyder tv-kalibrering ett alternativ. Du fäster spindeln på skärmen med hjälp av sugproppar, kopplar in den till din PC via en USB-sladd och kör sedan den medföljande test-DVD:n. Här är det bara att följa instruktionerna på datorn. Spindeln mäter kontrast, färg, färgtemperatur, ljusstyrka och ljud.

Colorvision Spyder tv-kalibrering kostar ca 2000 kr.

Proffskalibrering

Att kalibrera är en hel vetenskap och det är långt ifrån alla skärmar som går att kalibrera på ett bra sätt. Proffskalibrering handlar om att ställa in bildvisaren till att följa en standard så att du kan se filmer precis som regissören tänkt sig dem. Det är en relativt dyr tjänst och därför bör du både ta referenser samt enbart anlita ett företag som är ISF-certifierat.
ISF är en förkortning av Imagine Science Foundation och är ett oberoende amerikanskt organ för displaystandarder.

Många projektorer och bättre varianter av plasmaskärmar är utrustade med tillräckligt många inställningar för att en ISF-kalibrering ska kunna utföras korrekt. Kalibreringen utförs dessutom för varje källa, vilket innebär att om du har en digital-tv-box, en 
DVD-spelare och en Blu-ray-spelare ska en ISF-kalibrering utföras separat för varje källa. Dessutom brukar man även göra två kalibreringar – en för dag och en för natt – för att ta hänsyn till ljus- och ljudförhållanden.

Vid en proffskalibrering kopplas ett mätinstrument till en PC för att köra olika referensbilder på skärmen eller projektorn. Primärfärger, sekundärfärger, gamma, kontrast, ljusstyrka och mycket mer mäts för att klargöra vad som behöver justeras. Efter varje inställning utförs en ny mätning tills du får en så korrekt bildåtergivning som möjligt. Målet är att komma så nära D65-referensen det går. Mätinstrumentet placeras direkt på skärmen. Har du däremot en duk placeras mätinstrumentet på ett stativ en liten bit bort.
Nästa kapitel: Optimera ljudet
  • Hittade du det du letade efter?
  • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
  • Stäng