• Optimera ljudet

    Det finns flera saker att tänka på när du placerar ut högtalarna till din hemmabioljudanläggning.

  • Optimera ljudet

Det låter kanske självklart men vi säger det ändå: placera aldrig högtalarna så att de skyms av något.
Rätt höjd är viktigt, främst för att du ska uppfatta högfrekvent ljud (diskant). Om det är möjligt, placera högtalaren så att diskantelementet (det minsta högtalarelementet) hamnar i öronhöjd när du sitter i lyssnar/tittarposition. Går inte detta kan du försöka med att luta högtalaren för att uppnå samma resultat.

Undvik att placera högtalarna längst in i ett hörn. Det bör vara minst 25 centimeter mellan vägg och högtalare.

Avståndet mellan högtalare och vägg avgör hur mycket basen förstärks. En placering för nära väggen förstärker basen. För att basen inte ska bli för dominant måste du sätta högtalaren en bit från väggen. Testa dig fram för att uppnå bästa resultat.

Avståndet mellan de två fronthögtalarna bör vara lika långt som det mellan lyssnarposition och en av dessa högtalare. Om du ritar en linje mellan de tre positionerna – de två fronthögtalarna och din lyssnarpossition – ska du alltså få en likbent triangel.

Centerhögtalaren placeras mitt emellan fronthögtalarna och nära tvn, över eller under. 

Bakhögtalarna bör placeras en bit från lyssnarpositionen så att det blir lite rymd i ljudbilden.

Lågbashögtalaren (subwoofern) återger frekvenser som är svåra att riktningsbestämma. Dock har placeringen stor inverkan på hur basen kommer att förstärkas av rummet. Till skillnad från vanliga högtalare kan du även prova att placera lågbashögtalaren i ett hörn. Detta kan ge en förstärkning i basen men med risk för att den blir en aning oprecis och bumlig.

Tips!
  • Ställ lågbashögtalaren där du brukar sitta och lyssna. Sätt på en film och lyssna längs väggarna för att avgöra var basen låter bäst. Märk ut platsen och placera sedan lågbashögtalaren där. Kom ihåg att det bästa ljudet inte är samma sak som det högsta ljudet. Lyssna var basen upplevs som fyllig men samtidigt rapp och fokuserad.
  • Tjocka gardiner har en positiv effekt även på ljudet eftersom tyget dämpar reflektioner (ekon) i mellanregister och diskant.
  • Ett annat tips för att enkelt förbättra ljudåtergivningen är att köpa en basfälla. Stående bas är ett mycket vanligt problem, det vill säga när rummet förstärker basen vid vissa frekvenser så att rummet spelar med tillsammans med högtalarna/lågbashögtalarna. Det upplevs ofta som att vissa basljud helt plötsligt är mycket högre än andra.
  • Du kan själv bygga en enkel basfälla genom att använda en madrass som du rullar ihop och binder ett snöre runt. Testa att ställa madrassen i något av rummets hörn och lyssna sedan vid din vanliga lyssnarplats. Testa dig fram så hittar du snart bästa placering. Om du upplever det som en bra lösning kan du köpa tyg och fixa till ett snyggt fodral så att ingen ser att du ställt en gammal madrass i vardagsrummet.

Överkurs

Absorbenter och diffusors

En absorbent suger åt sig ljud i ett visst frekvensregister medan en diffusor slår sönder och sprider ut ljudet. Kombinerar du dessa hjälpmedel kan du förbättra rummets akustik avsevärt. Att reglera akustiken kan i många fall ge ett bättre resultat för ljudet än ett par nya högtalare.
  • Hittade du det du letade efter?
  • Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
  • Stäng